Bosse Raunavaara "Volteretas" Kullerbyttor om tjurar, förlagets presentation SLUTSÅLD » Hägglunds Förlag

» Förlaget om Bosse | » Recension Jan-Öjvind Swan

När den unge Hemingway publicerade Döden på eftermiddagen var oddsen skyhöga för att boken inte skulle få någon större läsekrets utanför tjurfäktarvännernas – los aficionados a los toros. Men det blev en storsäljare och klassiker. (Klicka och blicka här till höger)

Författaren till denna skrift tar denna tjurfäktarbibel som utgångspunkt för ett liv vigt åt denna säreget sköna konstart. Läsaren anar snabbt att skribenten har grundliga kunskaper i ämnet och är en stilist av rang. Vi får initierade glimtar ur livet i Spanien, både till vardags och till fest och krönikorna i boken är samtidshistoria för en sann aficionado.

Under den tidsperioden boken behandlar har tjurfäktningen konsoliderat sin plats i Spanien – aldrig tidigare har så många sett så mycket tjurar under en och samma säsong som nu. Att den samtidigt också vuxit i södra Frankrike är något som den som befinner sig utanför ofta är omedveten om. Även i Sydamerika växer tjufäktningen och både i Amerika och i Spanien invigs någon ny arena varje år. Till och med i Portugal talas det om att tillåta både pikadorer och ”sanningens ögonblick” – att döda tjurarna.

Matadoren Julio Aparicio har har upptagit en stor del av Raunavaaras tid bland de spanska stridstjurarna och därför ägnas här ansenlig plats åt denne exceptionelle toreros karriär. Man får insyn i livet bakom kulisserna, både toppar och dalar – sol och skugga – redovisas öppet och man förstår att det bakom den firade stjärnans fasad finns en människa av kött och blod.

» "Volteretas" hela boken i PDF-format [2,6 MB]     [ «-- ]